Przejście do sekcji:

Treść strony - Ośrodek Kultury

  • Widok na stół z pączkami i faworkami

Tłusty Czwartek

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – mówi staropolskie przysłowie.

Z okazji zbliżającego się Wielkiego Postu, każdy ostatni czwartek karnawału to „Zapusty”. Wedle tradycji to dzień, w którym możemy sobie pozwolić na bezkarne jedzenie dużej ilości pączków.

Od kilkunastu  lat członkowie  Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość”,  w Tłusty Czwartek, organizowali w Gminie Wielgie, Festiwal Smaku –Dzień Faworka. W tym roku byłby to już osiemnasty  taki festiwal.  Przedstawiamy państwu przepisy zwycięskich potraw z poprzedniego roku.

Przepis na paczki Pani Małgorzata Jędrzejczak z KGW Ostrowite

Pączki

Składniki

1 kg mąki

¾ szk. cukru

Masło+ smalec – razem 1 szk.

10 dag drożdży

2 łyżki spirytusu

2 szk. mleka

1 szk. żółtek + 1 całe jajko

 

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, w dołek wkruszyć drożdże + 1 łyżkę cukru + 2 łyżki mleka, czekamy aż wyrośnie ( rozczyn w dołku). Jaja ubić z cukrem na parze, tłuszcz roztopić. Zasypać mąką i wlać resztę mleka Na końcu tłuszcz i spirytus. Wyrabiamy i odstawiamy żeby wyrosło. Jak wyrośnie formować pączki, można dodać marmoladę do środka i piec na gorącym tłuszczu.

 

Przepis na Oponki pani Małgorzaty Urbańskiej z Konotopia

 

Składniki:

½ kg sera

Cukier waniliowy

1 łyżeczka sody

1 szk. śmietany kwaśniej 18%

½ kg mąki

3 łyżki cukru

4 żółtka

1 łyżka octu

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy na stolicy, dzielimy na 2-3 części rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawamy szklaną krążki i smażymy na tłuszczu.

 

 

Przepis na Pączki liliputki pani Grażyny Grączewskiej z Łagiewnik

 

2 szk. mąki

1 szk. mleka

1 jajko

20gram świeżych drożdży

Łyżeczka cukru

Aromat (np. cukier waniliowy)

1 łyżka masła

Dodatkowo: olej do smażenia , karmel lub ulubiona polewa

karmel:  szklanka cukru , 100 g masła , 100 ml. słodkiej śmietanki 30% lub 36%

 

Wykonanie: Z drożdży zrobić zaczyn, jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę i dodać drożdże, jajo, mleko , masło , sól. Zagnieść ciasto i wyrobić do gładkiej konsystencji. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rozgrzać olej z ciasta odrywać łyżką malutkie kulki.

Ciasto nabierać łyżką maczaną za każdym razem w oleju. Smażyć na złoty kolor. Oblać karmelem lub ulubiona polewą.

Karmel : cukier wsypać na patelnie i rozpuścić, gdy ściemnieje dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia i wlewać śmietankę  cienkim strumieniem energicznie mieszając. Gotowe , wystudzić i oblać liliputki.

 

 

 

  • Widok na stół z pączkami i faworkami
  • Widok na koszyk z pączkami
  • widok na talerz z faworkami
  • Widok na stół z faworkami i pączkami

Wróć

Przejdź do początku strony