Treść strony - Ośrodek Kultury
Tłusty Czwartek
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – mówi staropolskie przysłowie.
Z okazji zbliżającego się Wielkiego Postu, każdy ostatni czwartek karnawału to „Zapusty”. Wedle tradycji to dzień, w którym możemy sobie pozwolić na bezkarne jedzenie dużej ilości pączków.
Od kilkunastu lat członkowie Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość”, w Tłusty Czwartek, organizowali w Gminie Wielgie, Festiwal Smaku –Dzień Faworka. W tym roku byłby to już osiemnasty taki festiwal. Przedstawiamy państwu przepisy zwycięskich potraw z poprzedniego roku.
Przepis na paczki Pani Małgorzata Jędrzejczak z KGW Ostrowite
Pączki
Składniki
1 kg mąki
¾ szk. cukru
Masło+ smalec – razem 1 szk.
10 dag drożdży
2 łyżki spirytusu
2 szk. mleka
1 szk. żółtek + 1 całe jajko
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, w dołek wkruszyć drożdże + 1 łyżkę cukru + 2 łyżki mleka, czekamy aż wyrośnie ( rozczyn w dołku). Jaja ubić z cukrem na parze, tłuszcz roztopić. Zasypać mąką i wlać resztę mleka Na końcu tłuszcz i spirytus. Wyrabiamy i odstawiamy żeby wyrosło. Jak wyrośnie formować pączki, można dodać marmoladę do środka i piec na gorącym tłuszczu.
Przepis na Oponki pani Małgorzaty Urbańskiej z Konotopia
Składniki:
½ kg sera
Cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 szk. śmietany kwaśniej 18%
½ kg mąki
3 łyżki cukru
4 żółtka
1 łyżka octu
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy na stolicy, dzielimy na 2-3 części rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawamy szklaną krążki i smażymy na tłuszczu.
Przepis na Pączki liliputki pani Grażyny Grączewskiej z Łagiewnik
2 szk. mąki
1 szk. mleka
1 jajko
20gram świeżych drożdży
Łyżeczka cukru
Aromat (np. cukier waniliowy)
1 łyżka masła
Dodatkowo: olej do smażenia , karmel lub ulubiona polewa
karmel: szklanka cukru , 100 g masła , 100 ml. słodkiej śmietanki 30% lub 36%
Wykonanie: Z drożdży zrobić zaczyn, jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę i dodać drożdże, jajo, mleko , masło , sól. Zagnieść ciasto i wyrobić do gładkiej konsystencji. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rozgrzać olej z ciasta odrywać łyżką malutkie kulki.
Ciasto nabierać łyżką maczaną za każdym razem w oleju. Smażyć na złoty kolor. Oblać karmelem lub ulubiona polewą.
Karmel : cukier wsypać na patelnie i rozpuścić, gdy ściemnieje dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia i wlewać śmietankę cienkim strumieniem energicznie mieszając. Gotowe , wystudzić i oblać liliputki.