Treść strony - Klub seniora
Pierwszy wykład
Co i jak dobrzyniak jadał? Zaproszenie do dobrzyńskiego stołu. To temat wykładu w dniu inauguracji roku akademickiego 2021-2022 Uniwersytetu Trzeciego Wieku oddział w Wielgiem. Wykład wygłosił Andrzej Szalkowski, dyrektor Muzeum Ziemi Dobrzyńskiej , znamienity dobrzyniak z ogromna wiedzą historyczną o regionie i wielką swadą do jej przekazywania. Słuchacze dowiedzieli się co królowało na stole włościan dobrzyńskich w poszczególnych porach roku. Jakie zupy jadano, jakie warzywa i owoce uprawiano. Kiedy do kuchni dobrzyńskiej trafił, popularny dzisiaj, pomidor. Opowieści dobrzyńskie uzupełnił informacją o stroju ludowym, wyjaśniając znaczenie poszczególnych jego elementów. Wykładu wysłuchali również uczniowie klas VII i VIII z miejscowej szkoły podstawowej. O stroju dobrzyńskim można przeczytać w książce Aleksandra Blachowskiego „Materiały do historii i rekonstrukcji chłopskich ubiorów Ziemi Dobrzyńskiej” a przepisy na tradycyjne potrawy znajdziemy w „Albumie tradycyjnego produktu dobrzyńskiego” i w „Zbiorze dobrzyńskich potraw kulinarnych”. Wydawnictwa dostępne w bibliotece w Wielgiem.